Què heu entès?

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Un dels actors, mentre ens explicava l’argument de l’obra, ens preguntava que què havíem entès nosaltres, i la veritat és que hi havia coses que havíem entès més i coses que menys. El que sí que havia quedat clar és que hi havia un parell d’embarassades una mica boges, un noi una mica il·luminat i un missatge final que com qualsevol obra de teatre, retrata als humans, tal i com som. I ja sabem que els humans destruïm coses. Però aquesta vegada, per si no en teníem prou, ens havíem destruït a nosaltres mateixos.

Punt de fuga o la moral de l’herbicida representa un món del futur en el que l’espècie humana ha volgut començar de zero: un grup de persones han extingit l’espècie salvant només a unes embarassades. En aquest món nou, no se sabrà què són les guerres, ni què és assassinar, ni què és fer l’amor sense amor. Però el que planteja l’obra és, segurament, si els humans com a tals podríem viure en un món com aquest. Això de “som humans” sempre ha permès un marge d’error i ja ens sabem la història: sempre hi ha una víctima que no és de cap dels dos bàndols i en canvi, és la que més pateix. Sempre ho destruïm tot, a vegades fins i tot el que estimem, i sense que ens importi netejar l’odi que nosaltres mateixos hem generat. I els actes sempre pesen més que les paraules, especialment quan s’ha d’acceptar un “em sap greu, no ho volia fer.” Què hi faríem, els humans així, en un món perfecte?

“Sabeu què és un assassinat, i el compreneu, l’accepteu!”, deien a l’obra. I és que si hem entès més o menys de l’obra, és, en definitiva, perquè el nostre propi món també l’entenem més o menys: hi ha coses que sabem, d’altres que acceptem, d’altres que no les assumim ni les entenem, d’altres que ignorem i d’altres que mereixen les nostres hores perquè les volem canviar. El que compta és que com que no som perfectes, no ho entenem tot. I el que enteníem de l’obra era, en realitat, el que enteníem del món.

Eugènia Güell Barnils

Potser també t’interessa:

Javier López: “L’obra planteja com s’ha de canviar el món”

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s