Posar-se en la pell del conflicte

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

“Veniu amb nosaltres a l’escena” deia la Mariona Naudín just abans de començar l’espectacle. I així, amb el públic de peus compartint espai amb els actors, començava Mos Maiorum (El costum dels avantpassats) a la Casa Elizalde.

Els tres actors, Alba Valldaura, Mariona Naudín i Miguel Segovia substituint a Ireneu Tranis, es posen en la pell de diversos testimonis claus en la problemàtica de la “Frontera Sud.” Víctimes, voluntaris, veïns, policies són alguns dels protagonistes que parlen i expliquen la seva experiència com a part del conflicte. Una experiència que arriba de manera molt clara al públic, transportant-lo directament al lloc dels fets. Aquesta tècnica es coneix com a “Verbatim” i consisteix a crear una obra teatral on els intèrprets reprodueixen de la manera més fidel possible una sèrie d’entrevistes que han realitzat prèviament a l’espectacle.

I amb això, Mos Maiorum pretén mostrar al públic la realitat que viuen els immigrants que volen travessar la frontera entre Espanya i el Marroc, però que no poden pels obstacles que se’ls imposen. Una realitat que els tres actors van viure en primera persona quan es van desplaçar fins a la zona per descobrir amb els seus propis ulls quina era la situació. Així, al mateix temps que dóna veu a aquestes persones, l’obra fa reflexionar sobre un tema molt present en l’actualitat i en diverses ocasions, critica la perspectiva que ha agafat la societat envers l’actual crisi de refugiats.

El treball dels tres actors es combina amb una proposta escenogràfica poc convencional. La música i sobretot, unes làmpades que creen un joc de llums i es van desplaçant per l’espai, obligant a la gent a moure’s, juguen un paper clau perquè aconsegueixen que els assistents comprenguin la gravetat d’una realitat sovint molt amagada. I amb aquest moviment de làmpades, per un moment, fa la sensació que el públic forma part d’aquesta massa de gent que ha de moure’s d’allà on viu, per poder seguir vivint.

Aina Fortuny Ruiz

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s