“Tuberías”: més enllà de quatre gotes d’aigua

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Són les 18:30 i es va omplint el pati interior del Centre Cívic Urgell  per celebrar la Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample. L’ambient és molt familiar: tots són nens i pares disposats a gaudir de la representació. Els pares pensen que acompanyen els seus fills a veure una funció d’animació infantil, però el que encara no saben és que Tuberías, per a ells, també els té un missatge preparat.

“Es tracta d’un espectacle familiar, encara que al estrenar-se anava dirigit al públic adult” assegura Charly Sosa, actor de l’obra. Tuberías ha experimentat un canvi radical des del seu inici. La idea original era de la companyia Todo Zancos però ha anat progressant de la mà de dues altres companyies, Mai Rojas y los Escultores del Aire i Mosaico Collectiveper arribar a ser el producte actual. Avui, destaca per ser un espectacle complet on s’hi barregen moments de circ, teatre físic i música en directe.

Amb tots aquests elements, una gran escenografia i gens de text, Tuberías pretén fer una crítica sobre la problemàtica de l’aigua, que a causa de l’escalfament global es va acabant. Així, l’obra teatral narra les aventures de quatre peregrins que recorren el món a la recerca de les quatre últimes gotes d’aigua per tal d’aconseguir invocar la pluja i donar aigua a tothom. Però, l’objectiu de l’obra no només es queda aquí sinó que va molt més enllà. “Es tracta d’una metàfora: s’utilitza l’excusa de l’aigua per parlar de la relació entre l’ésser humà i la naturalesa” comenta Mai Rojas, actor de l’obra.

Amb la voluntat de fer arribar aquesta denúncia, l’obra es centra en l’expressió del cos. I això ho combina amb la música, que acompanya la part gestual. “Les peces musicals són originals i pretenen fusionar-se amb les escenes per tal de donar sentit a l’espectacle” afirma Matías Muñoz, músic de l’obra. Així, al ritme del teclat, el contrabaix i la bateria, va passant el temps.

Els nens ballen, riuen i interactuen amb l’espectacle. Els pares fan més o menys el mateix. “Som un gran grup d’amics i per a nosaltres, les representacions es converteixen en una festa” garanteix Mai Rojas. Sembla que pel públic també ha estat una festa. Tothom ha gaudit molt. Però, tot i així, molts pares segueixen sense haver entès el missatge que l’obra els tenia reservat. Marxen a casa seva i molts no han comprès que Tuberías en gran part anava dirigida a ells.

Aina Fortuny Ruiz

Potser també t’interessa:

“Tuberías”: una obra on el cos és el principal mitjà d’expressió

Mai Rojas: “Utilizamos la excusa del agua para hablar de las relaciones del hombre con la naturaleza”

“Tuberías” agrada a grans i petits

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s