“Pulso de mujer” reflexiona sobre la pressió social de la maternitat

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

En un ambient molt proper i informal, s’ha desenvolupat al Centre Cívic El Sortidor l’espectacle gratuït Pulso de mujer en forma de teatre-fòrum. L’obra, construïda a partir de les intervencions dels assistents i les posteriors improvisacions de les actrius, ha fet entrar a l’audiència en una atmosfera de reflexió sobre la maternitat en la societat actual. Això s’ha aconseguit amb l’ajuda de sis actrius i una dinamitzadora però sobretot, gràcies a un públic molt participatiu i sensibilitzat amb la temàtica.

Des del tret de sortida, ja s’ha percebut que es tractaria d’una obra diferent. Per tal de trencar el gel, la companyia teatral Averlasailas: Teatro de lo posible ha proposat dos jocs d’interacció entre les actrius i el públic. A partir d’aquí, aquest no ha deixat de ser en cap moment el vertader protagonista de la nit. Ha rigut, s’ha enrabiat, ha aplaudit i fins i tot, ha sortit a l’escenari a representar determinades escenes. Tot i que segurament ja venia predisposat de casa seva, el motiu de tal entrega ha estat el tema tractat: la pressió social sobre el gènere femení en referència a la maternitat.

En aquest sentit, s’ha realitzat una breu representació d’una situació quotidiana, sota el nom de “Ser o no ser qui decideix la qüestió” (inspirant-se en el famós “Ser o no ser” del Hamlet de William Shakespeare) on una dona comunica a la seva parella que està embarassada però que ha decidit avortar. Amb això, s’ha passat al torn de les preguntes i pensaments en veu alta que ha permès que els espectadors agafessin un paper actiu proposant noves situacions per resoldre el conflicte social i sortint a l’escenari a interpretar-les. “La maternitat és més una qüestió social que individual: una dona s’ha de justificar si no vol tenir fills” ha exposat una persona del públic. A partir de reflexions com aquesta, s’han arribat a dur a terme fins a cinc noves interpretacions acompanyades d’un important treball d’improvisació de les actrius. Per tant, la originalitat de l’espectacle ha recaigut en la espontaneïtat per part dels assistents i les intèrprets.

Pulso de mujer posa molts temes a debat, gran part d’ells controvertits, i planteja moltes qüestions, moltes d’elles sense resposta. L’espectacle simplement busca fer pensar, i realment ho ha aconseguit. Ha estat capaç, fins i tot, d’escoltar l’experiència personal d’una dona que s’ha vist obligada tota la vida a argumentar socialment perquè no vol ser mare. “Sembla que per ser dona, has de ser mare i collons no és així!” ha cridat furiosa. A base de denúncies, discursos i moltes reflexions, s’ha anat edificant l’obra, que ha arribat a la conclusió que en referència a la qüestió de la dona i la maternitat “no falten arguments de les dones sinó que els sobra pressió.” El que no ha sobrat en aquest espectacle han estat ganes de raonar, sinó que pel contrari ha faltat temps per poder seguir debatent.

Aina Fortuny Ruiz

Potser també t’interessa:

Maria Andreu: “Per un espectacle com el nostre el millor públic és el més heterogeni”

“Pulso de mujer” arriba al Centre Cívic El Sortidor

Els assistents a “Pulso de mujer” consideren enriquidor el debat generat per l’obra

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s