“La edad de la ciruela” presenta el pitjor enemic de la dona

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La edad de la ciruela del dramaturg argentí Arístides Vargas ha captivat el públic de la Casa Amèrica Catalunya, a la vegada que l’ha endinsat dins d’un estadi de reflexió remoguent-li alguna cosa per dins. Es tracta d’una lectura dramatitzada gratuïta que pertany al projecte teatral E299SCENA ofert per la programació de la Casa.

Interpretada per Alicia González Láa i Lorena Carrizo, La edad de la ciruela explica la història d’una casa familiar a partir de la veu i l’experiència de les dones que la van habitar. L’obra, contada per les dues nenes de la família, està tenyida per la innocència d’aquestes, que a mesura que van recordant anècdotes, tant pròpies com viscudes per les seves parents, les van representant. Per tant, la seva riquesa es troba en l’àmplia interpretació de les dues actrius, que aconsegueixen posar-se en la pell d’un total de deu personatges perfectament encarnats en qüestió de pocs segons i un petit canvi de vestuari. Cada dona de la família exposa, des de la seva visió i la seva generació, la necessitat de fugir de la casa i alliberar-se de l’opressió que en ella sentia. “Es tracta d’una coctelera de personatges. D’un retrat de dones, amb les que et pots identificar, que no van poder contemplar una emancipació femenina” comenta Carrizo.

Amb l’objectiu de parlar de la situació viscuda pel gènere femení durant llargues generacions, La edad de la ciruela mostra aquesta problemàtica d’una manera especial: des d’una visió més poètica, no de la denúncia com a tal. Tot i així, aquest no és l’únic tema que tracta. Està repleta de reflexions sobre qüestions transcendentals: parla de la vida, de la mort, del temps, dels records i tot això lligat al tema de la dona. “El temps és el pitjor enemic de les dones” s’ha recitat en un moment de l’obra. Però avui, el temps s’ha aliat amb les dues intèrprets per aconseguir amb només 90 minuts connectar a la perfecció amb els assistents.

Humor, drama, poesia, deu personatges, una senzilla escenografia i un brillant text s’han emmarcat dins d’un mateix treball, del qual ha resultat una obra molt complexa i híbrida. “És un repte a nivell d’actuació però a la vegada, un goig” assegura González Láa. Encara que en cap moment hagin deixat de llegir el text, això no els ha impedit sentir i representar al màxim cada paper. “El text és en principi, una facilitat però a la llarga, una dificultat” afirmen les dues actrius. Aquestes han finalitzat la lectura dramatitzada expressant que “són un parell de dones inservibles, dones que no serveixen per res ni per a ningú, però que tampoc ho volen fer.” Tot i així, amb la seva obra almenys han servit per satisfer a un públic d’allò més entregat.

Aina Fortuny Ruiz

Potser també t’interessa:

“La edad de la ciruela” arriba a Casa Amèrica Catalunya

El públic destaca el caràcter innovador de “La edad de la ciruela”

Lorena Carrizo: “La obra me causa un dolor avinagrado por todas esas mujeres que no tuvieron libertad”

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s