“La col i la figa” o com jugar sense ser sexistes

L’espectacle infantil busca fomentar la coeducació

El divendres dia 26 de febrer a les 18:00 es representarà La col i la figa a l’Ateneu l’Harmonia. Es tracta d’un espectacle familiar sobre joguines no sexistes adreçat a un públic infantil d’entre 3 i 7 anys.

Lídia Casanovas i Sara Carro interpreten a dues pallasses, Col i Figa, que reben una complicada missió: han de convertir-se en un nen i una nena respectivament, i posar-se d’acord per jugar. Els estereotips de gènere, però, posaran els personatges en un embolic que hauran de resoldre de forma creativa, com només un clown o un infant saben fer.

L’obra es va crear com a material didàctic. “Nosaltres treballem en la coeducació. Quan parlem de coeducació no parlem de l’existència de dos gèneres, parlem de la possibilitat d’entendre el món sense aquesta categorització” explica Sara Carro. Per aquesta raó, a l’inici de l’obra les pallasses apareixen en un món on no es distingeix el gènere. L’espectacle, per tant, té un punt de crítica a la societat binaria que ens divideix en homes i dones i intenta generar identitats estàtiques. “D’una forma artística i simbòlica podem apropar als més petits aquesta idea no dicotòmica del sexe en el gènere” argumenta la intèrpret.

La representació es troba a càrrec de la companyia Fil a l’agulla, una cooperativa sense ànim de lucre que va nèixer l’any 2009 i que està formada per 6 dones. La cooperativa treballa bàsicament en tres àmbits: educació, desenvolupament organitzacional i facilitació de grups i de conflictes; i creixement personal i teràpia. “Creem espais on les persones puguin ser qui són” explica Sara Carro. L’objectiu final de Fil a l’agulla és generar i acompanyar processos de presa de consciència que contribueixin a la transformació personal i col·lectiva mitjançant diverses tècniques. La col i la figa ara mateix és l’únic espectacle teatral de la cooperativa.

Per elaborar la peça es van inspirar en un conte que es presentava a un concurs de coeducació a Madrid sobre la relació entre un germà i una germana. La història narrava com a la nena li regalaven una joguina per a nenes i al germà una per a nens i els infants decidien intercanviar-se-les. “Ens agradava la idea de fer una representació que no fos sexista perquè la major part de la cultura que consumeix avui en dia un infant té una connotació sexista”.

La col i la figa es representarà a l’Ateneu l’Harmonia on han estat assajant durant els mesos de novembre i desembre de l’any passat. L’Ateneu l’Harmonia és un equipament social i cultural de proximitat que ocupa un dels edificis rehabilitats del recinte fabril de Fabra i Coats i ofereix una gran diversitat de serveis al barri de Sant Andreu.

L’espectacle és gratuït i té una durada de 45 minuts.

Laura Lázaro Santos

Potser també t’interessa:

Sara Carro: “Al nèixer ens imposen que els nens porten corbata i les nenes llaços”

“La Col i la Figa”: “Podem jugar al que ens agradi més”

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s