Huguet i Pitarch beuen de la copa de la vida de Joan Vinyoli

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

L’espectacle poèticomusical Cremades d’últim grau ha superat les expectatives del públic de l’auditori del Centre Cívic Urgell. Totes les entrades havien estat reservades hores abans de la representació i els poc previsors que s’han acostat en l’últim moment s’han quedat a les portes de la funció. L’auditori Teresa Pàmies estava completament ple. Aina Huguet i Daniel Pitarch han aconseguit crear un ambient màgic davant un públic, majoritàriament gran, i molt entregat.

La paraula i la música han estat les úniques protagonistes. La funció, a través de la poesia, ha fet un recorregut per la vida de Joan Vinyoli. “És un poeta que m’agradava molt i volia fer-li un espectacle. Vaig seleccionar aquells poemes més comprensibles, que parlaven d’experiències que el públic podia sentir com a pròpies, i a partir d’aquí vaig crear una línia argumental que es correspon amb la seva vida. Vida i obra en Vinyoli estan molt relacionades” assegura Aina Huguet. Començant pels anys de joventut, passant per l’amor i el desamor i acabant pels anys de malaltia i la mort, Cremades d’últim grau és un homenatge al poeta. Amb una escenografia molt simple, que consta només d’una taula amb una copa de vi, unes cadires, un cubell i una ampolla de vidre es recreen els tres espais principals de la vida del poeta: el privat (la casa i el bar), la muntanya i el mar.

El paper de la música és molt important. Daniel Pitarch amb el seu acordió aconsegueix crear l’ambient necessari que acompanya a la perfecció el poema que en el mateix moment està recitant Aina Huguet. Els paisatges es dibuixen a través dels poemes però també a través de la música. “Es tracta de jugar amb diferents recursos creats a través de l’acordió” explica el músic. “La música és protagonista, és part escènica” afegeix. Amb un vestuari i un muntatge molt senzills, les veritables protagonistes són la paraula i la música. L’expressiva Aina Huguet, desplaçant-se sobre l’escenari, ha creat un ambient únic on les emocions han arribat al públic, que també ha estat partícip de l’espectacle. A la part central de la representació, la intèrpret ha baixat de l’escenari i s’ha desplaçat entre els espectadors oferint-los una copa de cava que en lloc de cava portava mots. Dins cada copa hi havia un vers i junts formaven un poema: “Vares tenir la copa de la vida. Arran de llavis i bevent mories. Perdut el vi, secreta la ferida. Sofrint, plorant, més altament vivies.” La música alegre de l’acordió acompanyava el joc.

Cremades d’últim grau es va representar per primer cop l’any 2014 a la fira d’espectacles literaris de Mora d’Ebre Litterarum i des de llavors, s’ha representat sobretot a fires. “Cap espectacle de poesia pot estar en cartellera durant un mes i per tant anem fent bolos” explica Huguet.

Els dos intèrprets han quedat molt satisfets amb l’acollida que ha tingut l’obra al Centre Cívic Urgell. “Sembla que la poesia no hagi d’atreure gaire gent i és gratificant veure que l’auditori s’omple” comenta Pitarch. Un auditori que, al seu torn, ha assegurat haver quedat molt satisfet amb la representació i l’ha qualificada d’ “intimista” i “original.”

Laura Lázaro Santos

Potser també t’interessa:
https://butacadefranc.wordpress.com/2016/02/02/arriba-cremades-dultim-grau-al-centre-civic-durgell/
https://butacadefranc.wordpress.com/2016/02/11/aina-huguet-cremades-dultim-grau-es-una-tria-dels-poemes-mes-comprensibles-de-vinyoli/
https://butacadefranc.wordpress.com/2016/02/13/laudiencia-de-cremades-dultim-grau-destaca-el-caracter-intimista-de-lobra/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s